ViralHunt FOOD

Rewelacyjny Przepis na Makowiec – Puszysty i Wilgotny | Makowiec z Ciasta Drożdżowego

Witam serdecznie, chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis i upiec taki makowiec na święta, makowiec jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie tak pracochłonny jakby się mogło wydawać.

Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali:

Użyłam foremki o średnicy 26 cm
oraz foremki do wykrawania o średnicy 8 cm

na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
120 ml letniego mleka
120 g jogurtu naturalnego kremowego (około 5 łyżek)
3 żółtka (jajka L)
25 g drożdży świeżych
5 łyżek oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na masę makową:
300 g sparzonego i zmielonego maku
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g rodzynek
3 białka
40 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżka cukru pudru
otarta skóra z 1 cytryny
4 łyżki miodu (płynnego)
1 jabłko winne
kilka kropli aromatu migdałowego

+ mleko do pomalowania przed pieczeniem

Link do masy makowej : https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/10/przygotowanie-maku-do-ciast.html

Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje, na którym znajduje się dokładny przepis na przygotowanie makowca.
https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2017/11/przepis-na-makowiec-w-ksztacie-kwiatu.html

Zachęcam do polubienia mnie na Facebook, aby być na bieżąco z przepisami.
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje

Muzyka:
Kevin MacLeod: Jingle Bells – na licencji Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Źródło: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100187
Wykonawca: http://incompetech.com/

Pozdrawiam serdecznie ♥

Comments
To Top