ViralHunt FOOD

Galaretka drobiowa

Przepis na bardzo delikatną i super smaczną galaretkę z drobiu. Polecam !!!
Składniki:
– 8 udek) z kurczaka
– 2-3 średnie marchewki
– 1 średnia pietruszka
– ½ małego selera ( korzeń)
– 1 średni por
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 średnia cebula
– 4-5 kulek ziela angielskiego
– 5-6 ziaren pieprzu ziarnistego
– sól
– żelatyna 3-4 łyżeczki na 0,5 l wywaru
– 1/3 puszki groszku
– 1/3 puszki kukurydzy
– gałązki zielonej pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
• warzywa myję, obieram ze skórki
• udka myję, oczyszczam z tłuszczu
• udka wkładam do dużego garnka i zalewam zimną wodą
• włączam grzanie, gdy się zagotuje, odszumowuję
• dodaję warzywa i przyprawy, solę
• cebulę przekrawam na pól i podpiekam na suchej patelni
• podpieczoną cebulę dodaję do garnka
• gdy wywar ponownie zawrze, zmniejszam grzanie aby woda tylko „mrugała”
• gotuję na wolnym ogniu do miękkości mięsa i warzyw
• gdy wszystko jest miękkie wyjmuję, i zostawiam do przestygnięcia a rosół przecedzam
• sprawdzam ile dokładnie mam wywaru
• odmierzoną ilość żelatyny zalewam chłodnym rosołem do spęcznienia
• schłodzone mięso oddzielam od kości i kroję w dość dużą kostkę ok. 2 x 2 cm
• warzywa ( oprócz selera naciowego i cebuli, które wyrzucam) kroję w drobną kostkę
• rosół podgrzewam, do gorącego dodaję spęczniałą żelatynę, dokładnie mieszam do rozpuszczenia
• jeśli trzeba doprawiam do smaku
• garnek z rosołem z rozpuszczoną żelatyną wkładam do zimnej wody aby szybciej ostygł, gdy zaczyna lekko tężeć dodaję pokrojone mięso, warzywa, groszek i kukurydzę
• galaretkę rozlewam do przygotowanych i udekorowanych foremek i wstawiam do lodówki do całkowitego skrzepnięcia

Comments
To Top